Blockchain muokkaa finanssialaa

Perinteinen pankkitoiminta ja pääomamarkkinat ovat perustoiminnoiltaan säilyneet melko muuttumattomina alkupäivistä alkaen. Toiminnan ”pihvi” on varojen säilytys, turvaaminen ja uudelleenjakelu sitä tarvitseville. Tarvetta keskitetyille toimijoille on, koska transaktioiden turvallinen ja kustannustehokas prosessointi ei ole mahdollista suoraan ostajien ja myyjien välillä.

Kaikki toiminta ja ansaintalogiikat, jotka ovat olleet pitkään muuttumattomia, ovat alttiita disruptiolle ja ”digimöröille”. Tämän tästä vastaan tulee uusi teknologia, jolla on mahdollisuus mullistaa jonkin toimialan perusfundamentit. Finanssimarkkinoille tämä teknologia on lohkoketju (blockchain).

 

Miten lohkoketju toimii?

Lohkoketjun näkyvin olomuoto tällä hetkellä on Bitcoin kryptovaluutta. Bitcoin ei ole ollut erityisen menestyksekäs arvon säilyttäjänä, vaihdon välineenä tai muissakaan tyypillisimmissä valuutan tehtävissä. Jos Bitcoinia tarkastellaan lohkoketjuteknologian proof-of-concept-projektina, on se onnistunut tehtävässään. Teknologia toimii, eikä sitä ole pystytty murtamaan sen hajautetusta tai avoimesta luonteesta huolimatta. Tai ehkä paremminkin, sitä ei ole pystytty murtamaan juuri sen takia.

Lohkoketjun olennaisin osa on hajautettu kirjanpito (distributed concensus ledger, DCL), jossa jokainen transaktio liitetään uudeksi osaksi kirjanpitoketjua. Tämä ketju on hajautettu kryptattuna eri osapuolten välille, ja ketjun eheys varmistetaan ratkomalla salattuja algoritmeja osapuolten välillä. Kun riittävän moni osapuoli on samaa mieltä transaktion aitoudesta, liitetään tämä transaktio peruuttamattomaksi osaksi lohkoketjua.

Voimme Helsingissäkin ostaa drinkkejä tai vuokrata auton Bitcoineilla.

Kuulostaako monimutkaiselta? Ehkä, mutta tällaiset transaktiot ovat arkipäivää, ja voimme Helsingissäkin ostaa drinkkejä ja vuokrata vaikka autoja Bitcoineilla. Verrattuna nykyiseen maksujenvälitysinfrastruktuuriin, onko lohkoketju lopulta sen yksinkertaisempi tai monimutkaisempi?

 

Muutakin kuin bittikolikoita?

Lohkoketjun potentiaaliset sovelluskohteet ovat kuitenkin pelkkää maksujenvälitystä monipuolisemmat. Rankasti yleistettynä, melkeinpä mikä vaan arvopaperimarkkinoiden keskusvastapuoli voidaan korvata lohkoketjuteknologian avulla. Todennäköisimmät sovelluskohteet löytynevät arvopaperimarkkinoiden selvitys-, säilytys- ja täsmäytykseen liittyvistä toiminnoista. Lohkoketju voi tuoda huomattavia säästöjä ja parannuksia listaamattomien johdannaisinstrumenttien nopeamman ja läpinäkyvämmän selvitys- ja täsmäytyssyklien kautta. Kollegani maailmalla ovat kirjoittaneet laajemminkin lohkoketjun soveltamisesta pääomamarkkinoilla ja maksuliikenteessä.

Lohkoketjun sovelluskohteet löytynevät arvopaperimarkkinoihin liittyistä toiminnoista.

Maailmalla onkin meneillään lukuisia hankkeita, joissa maailman suurimmat pankit ovat jo mukana. Esimerkiksi R3-hankkeessa pyritään luomaan yhteisiä standardeja ja sovelluskohteita lohkoketjulle. Pohjoismaisista pankeista tässä ovat mukana Nordea ja SEB. Osana fintech-boomia on syntynyt satoja startup-yrityksiä, jotka hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa. Myös Microsoft on tuomassa markkinoille tuotteita ja alustoja, jotka osaltaan voivat nopeuttaa lohkoketju-sovellusten kehittämistä.

historia ja sovelluskohteet

 

Virtuaalikolikollakin on kaksi puolta

Suomi-vinkkelistä lohkoketju voidaan nähdä digimörkönä, joka kaventaa paikallisten toimijoiden liiketoimintamahdollisuuksia, tai uuden mahdollistajana, jolla voidaan tehostaa huomattavasti nykyprosesseja ja luoda uutta. Sekä perinteiset finanssitoimijat, startupit että teknologiatoimittajat satsaavat lohkoketjuun vahvasti.

Kaikilla on oma taustansa ja toiveensa lohkoketjun mahdollisuuksista, osa haluaa osissa ja vähitellen kehittää toimintoja, toiset muuttaa koko finanssimarkkinan. Varmaa kuitenkin on, että lähivuosina tullaan näkemään suuria ja pieniä läpimurtoja lohkoketjun hyödyntämisessä. Mistä suunnasta tulee ensimmäinen lohkoketjun läpimurto Suomessa?

Kirjoittajasta

Avaa Sulje

Myllyaho_345Jukka Myllyaho on työskennellyt 2000-luvun finanssisektorin eri alueilla, pankissa, pörssissä ja eri palveluntarjoajilla.  Tällä hetkellä Jukka palvelee Accenturen finanssisektorin asiakkaita, etsien digitalisaation helmiä asiakkaiden hyödynnettäväksi.