Ajankohtaista

Ollako pankki vai eikö olla, siinä pulma

Hamletin kuuluisa monologi ja sen sisältö on kenties ajankohtaisempi pankkitoiminnan tulevaisuuden kannalta kuin koskaan. William Shakespearen luoman näytelmän Hamletin puheella on monia merkityksiä ja merkityksistä on tehty lukuisia tutkimuksia, kuten myös pankkien tulevaisuudesta. Yksi Hamletin monologin syvimmistä tarkoituksista on arvioitu olevan herättää kysymys siitä, onko parempi toimia vai olla passiivinen. Onko olemassaolo kaiken vaikeisiin päätöksiin liittyvän kivun arvoista ja miten kuolemanpelko vaikuttaa kykyyn tehdä päättäväistä toimintaa.

Jani Tuomainen, 16.02.2018

Pankit ovat ehdottomasti monien isojen päätösten edessä. Etenkin teknologian nopea kehittyminen aiheuttaa tarvetta ymmärtää, mitä tosiasiassa muuttuu ja miten muutos vaikuttaa sekä omaan työskentelyyn että organisaation työtapoihin ja toimintaympäristöön. Esimerkiksi verkon vähittäiskauppatoiminnastaan paremmin tunnettu Yhdysvaltojen Seattlessa kotipesäänsä pitävä Amazon on vuonna 2011 perustamansa lainaustoiminnan kautta rahoittanut yli 3 miljardin dollarin edestä 20 000 pienyritystä ja yli 50% rahoitettavista yrityksistä on ottanut myös toisen lainansa ko. yhtiöltä. Yritykset ovat siis pääosin luottaneet tähän ”pankkiin”. 

Lainaustoiminnan lisäksi on pankkitoiminta yleisestikin perustunut aina luottamukseen. Esimerkiksi henkilön maksaessa toiselle rahaa, on perinteisesti vaadittu kolmanneksi osapuoleksi pankki, joka on sekä maksajan että maksunsaajan näkökulmasta luotettava taho. Lohkoketjuteknologialla voidaan kuitenkin luoda maksujärjestelmiä, jotka tekevät periaatteessa pankit tarpeettomiksi rahansiirron osalta.

Finvan maaliskuun seminaarisisältöjen kautta pyrimme herättämään ajatuksia ja ymmärrystä mm. lohkoketjuteknologiaan, pankkiliiketoiminnan murrokseen, IFRS- ja Solvenssi-sääntelyyn sekä -raportointiin ja näiden aiheiden kautta tuottamaan kumppaneidemme toimintaan kilpailukykyä sekä kotimaisilla että kansainvälisillä finanssitoiminnan markkinoilla. Tervetuloa mukaan!

Jani Tuomainen
Senior Program Manager, Finva

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Ollako pankki vai eikö olla, siinä pulma

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeen saat luettavaksesi ajankohtaisia uutisia finanssialalta ja -koulutuksesta sekä pysyt ajan tasalla Finvan tarjonnasta. Kirje lähetetään enintään kerran kuukaudessa. Voit perua tilauksesi milloin tahansa.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.