Oodi suomalaiselle työlle eli DOM-ohjelma goes länsirannikko

Aalto PRO:n Diploma in Operations Management -ohjelman kouluttaja Jari A. T. Laine kertoo ryhmän Länsi-Suomen teollisuuteen tutustuvasta jaksosta.

Jari T. A. Laine, 29.04.2019

"Go West, young man" on usein siteerattu fraasi Amerikan länsilaajentumisen ajoilta. Sanonta on pantu lehtimies Horace Greelyn piikkiin, vaikka sen alkuperä lienee historian hämärissä vähintäänkin epäselvä. Tästä huolimatta tai ehkä juuri siitä syystä perehdyimme asiaan myös suomalaisessa perspektiivissä, kun Diploma in Operations Management-karavaanimme suuntasi huhtikuun alussa tutkimaan, minkälaisia kultahippusia länsisuomalaisesta teollisuudesta voisi uteliaan vaskooliin tarttua. Pikkubussillinen innokkaita tuotantoammattilaisia johtajanaan Tupuna Tapanainen matkasi tehdasvierailuille Uuteenkaupunkiin ja Turkuun. Allekirjoittanut pääsi mukaan tarkkailuasemiin logistiikan ja toimitusketjujen tehostamisen osaajan ominaisuudessa.

Miten autoja voi tehdä kannattavasti kaukana osatoimittajista ja markkinoista?

Pientä älykaupunkia palveluiltaan vastaavan risteilijän saa varusteltua vaikka vuoristoradalla, jos niikseen tulee."

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme vakkasuomalaiseen autoteollisuuteen Valmet Automotiven tiloissa, ensin Mikael Mäen yritysalustuksella ja sitten tositoimissa tehdasjunan kyydissä. Autoteollisuutta pidetään tuotannon korkeaveisuna ja automaatioinsinöörin päiväunena. Komeaa oli, mersu-linja kulki ja robotit suihkivat muutaman metrin päässä meistä. Saimme myös selville salaisen reseptin, jolla autoja pystyy tekemään kannattavasti ”keskellä ei mitään” eli kaukana sekä osatoimittajista että markkinoista. Koska pyhästi lupasimme, emme tätä liikesalaisuutta paljasta, mutta vinkkaamme, että se liittyy uuden mallin tuotannon aloittamisen nopeuteen, kokonaislaatuun ja tuottavuuteen sekä huippuluokan automaatio- ja tehdassuunnitteluosaamiseen.

Risteilijan alkutuotannon läpimenoaika parantunut merkittävästi

Toisen päivän aamuauringon kajastaessa lähdimme leiristämme Aurajoen rannalta kohti Pernon telakka-aluetta, jossa Meyer Turku on nostanut suomalaisen laivanrakennuksen uuteen kukoistukseen. Kari Viklund avasi meille tehdasfysiikan saloja raskaan raudan maailmassa, aritmetiikkaa unohtamatta. Vaikka risteilijän kokonaisarvosta vain parikymmentä prosenttia on telakan omaa työtä, on runko saatava varusteltavaksi ajallaan. Lean-oppeja fiksusti soveltaen on Meyer Turku pystynyt pudottamaan alkutuotannon läpimenoaikaa merkittävästi. Niin merkittävästi, että Turun oppeja viedään seuraavaksi pääkonttoriin Papenburgiin. Opimme myös, että pientä älykaupunkia palveluiltaan vastaavan risteilijän saa varusteltua vaikka vuoristoradalla, jos niikseen tulee. Ja on kuulemma tullutkin.

Piensarjatuotannossakin Lean-toimintatavasta on hyötyä

Kaikissa kohteissamme näimme paljon työstään ja yrityksestään ylpeitä arkipäivän sankareita."

Iltapäivän ratoksi siirryimme Littoisiin Telestelle. Toisin kuin edellisissä kohteissa, täällä nähtiin niin pieniä komponentteja, ettei niitä meinannut nähdä ollenkaan. Komponentit onneksi kiinnitettiin piirilevyihin automaattisesti ja hyvin nopeasti konenäön avustamana, joten ei huolta. Markus Mattilan johdatuksella saimme johdannon ja runsaasti käytännön esimerkkejä siitä, kuinka Lean toimii elektroniikkatuotannossa, sekä toimistossa että tehtaalla. Nopeus ja joustavuus on Telesten kilpailuvaltti. Tiedonkulun avoimuus, tavoitteiden selkeys, päätöksenteon nopeus ja kaikkien osaamisen hyödyntäminen tehokkaan tuotantovirtauksen pullonkauloja avartavalla polulla ovat menestyksen avaimia.

Leirinuotiolla purettavaksi mieliin jäi paljon konkreettisia oppeja kolmesta hyvin erilaisesta tuotantoympäristöstä: massaräätälöinnistä, projektitoimituksista sekä piensarjatuotannosta. Kaikissa niissä oli myös paljon yhteistä. Yhteistä oli leanin oivaltava soveltaminen, kuhunkin tuotantomuotoon fiksusti valittu automaatioaste sekä globaalin osa- ja komponenttitoimittajaverkoston hallinnan merkitys. Nopeus, joustavuus ja toimitustarkkuus ovat kaikille kolmelle elinehtoja. Kaikissa kohteissamme näimme paljon työstään ja yrityksestään ylpeitä arkipäivän sankareita.

Hyvää Wappua, suomalaisen työn ja osaamisen juhlaa. Nostakaamme niille malja!

Jari

Aalto-yliopistolla väitöskirjaansa viimeistelevä Jari A. T. Laine kouluttaa Aalto PRO:n Diploma in Operations Management -ohjelmassa, joka kehittää tulevaisuuden osaajia, jotka ymmärtävät laaja-alaisesti tuotannon johtamista ja tuotantoyrityksen toimintaa sekä kykenevät ratkomaan haastaviakin tuotannon ongelmia itsenäisesti. Lue lisää ohjelmasta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Oodi suomalaiselle työlle eli DOM-ohjelma goes länsirannikko

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka